Rättvik GK fick diplom för Vision 50/50

In Okategoriserade

– Det är nu arbetet börjar, framhöll klubbrådgivare Stefan Janson från Svenska Golfförbundet (SGF), när han överlämnade diplom till Rättviks Golfklubb för dess satsning på att bli en jämställd golfklubb.

Förbundet lanserade Vision 50/50 för två år sedan i samarbete med Riksidrottsförbundet, SISU Idrottsutbildarna och SISU Idrottsböcker.
Det är en digital utbildning i idrott, golf och jämställdhet och Rättviks GK hoppade med direkt.
Idag är cirka 100 av landets 460 golfklubbar igång med utbildningen.

Målet är att alla oavsett kön, ålder eller sexuell läggning ska känna sig välkomna i en klubb och att den ska behålla medlemmarna och attraktionskraften hos framförallt kvinnor och juniorer.
Idag finns cirka 460 000 aktiva golfare i landet varav drygt 27 procent är kvinnor och snittåldern för en golfspelare är 50 år.
Medlemsantalet sjönk förra året med totalt cirka 7 200 personer och Stefan Janson berättar att det främst är ett tapp av juniorer.

Rättviks GK har cirka 600 aktiva varav 29 procent kvinnor.
Klubbens förändringsarbete leds av en styrgrupp bestående av Eva Hindriks, klubbordförande Niclas Björklund, Benny Nyström, klubbchef Magnus Eriksson och pro Magnus Ahlgren.
Till hjälp har de en referensgrupp med 16 medlemmar.
Vilket gläder Stefan Janson.
– Det ska klubben ha en stor eloge för för det är få klubbar som lyckats med det.

Utbildningen i Vision 50/50 är indelad i tre ronder.
Rond 1: Utan spaning – ingen aning, rond 2: Klara, färdiga och rond 3: GÅ.
Rättviks GK har alltså klarat alla ronder nu.
Men som Stefan Janson säger, “det är nu arbetet börjar”.
– Det är frågan om ett långsiktigt arbete där små steg leder till stora förändringar, betonar han.
F d klubbordförande Benny Nyström:
– Det är viktigt att vi i klubben drar åt samma håll för vi vill bli Dalarnas bästa och trevligaste golfklubb.
HANS BLOOM

diplom-gruppbild