Fysisk distansering med social samvaro

In 55+, Nyheter

Samling innan 55+gänget ger sig ut för sällskapsspel.

– Det här är ju ett sällskapsspel.
Konstaterade Åke när både han, Lisa och undertecknad slog varsin boll i samma riktning på hål 17.
Framåt. Fast en aning snett åt vänster.

Jomenvisst.
Golf är ett sällskapsspel.
Inte minst i dessa coronatider.
Svenska Golfförbundet har rekommenderat alla golfklubbar att följa Folkhälsomyndighetens anvisningar och hjälpa till att förhindra spridningen av covid-19.
Därför är exempelvis allt tävlingsspel inställt åtminstone fram till 30 juni.
Särskilda regler har tillkommit för att golfspelande ändå ska kunna fortgå ungefär som vanligt.
Rättviks GK följer anvisningarna.

Golf är ju heller ingen kontaktsport.
Den omtalade distanseringen är ”inbyggd” i sporten.
Då talar vi om fysisk distansering.
Inte social distansering, en benämning, som i rådande pandemi känns märklig för att inte säga direkt felaktig
Det handlar om fysisk distansering.
Med behörigt avstånd till varandra.
För att trots allt kunna idka social samvaro.
Vilket säsongens tisdags- och torsdagsspel för 55+ gänget visar.
Det drog igång i början av maj och uppslutningen har trots kyligt väder varit god.
– Jag tycker vi har ett ganska bra deltagarantal på tisdagar och torsdagar, med hänsyn till att vi har rätt många 70+ vets, som uttalat inte vill riskera något, säger sektionsordförande Ulf Haak.

Runt 30 spelare har deltagit varje gång.
Och även om det inte tävlas uppvisas goda resultat.
För en tid sedan gjorde till exempel Göran Waldermark en eagle, två slag under par, på hål 5.
– Inget av de två slagen var egentligen bra, säger Göran blygsamt.
Spelar ingen roll.
Alla golfpelare vet att även dålig slag räknas.

Tisdag 19 maj spelade alla deltagare med tre klubbor plus putter.
– Det blir extra lurigt, konstaterade många.
Icke desto mindre var det nog flera som började undra om de behöver 14 klubbor i bagen?
Vad är då beskedet till de som väntar på att sällskapsrundorna även ska bli tävlingsrundor.
– Förhoppningsvis förbättras samhällssituationen och Golfförbundet kanske släpper på denna policy. Vi skall få besked om detta i början av juni enligt uppgift. När detta sker kommer vi givetvis att återgå till normala rutiner med alla tävlingsmoment, säger Ulf Haak.

Värt att notera i övrigt i dessa coronatider är att många klubbar noterat ett uppsving av golfintresset.
Rättviks GK är inget undantag.
– Vi har haft en väldig rush här på senare tid, säger klubbchef Magnus Eriksson och fortsätter:
– Många födda på 1980-och 1990-talen har börjat spela. Och på sistone har vi även fått många ännu yngre spelare.
HANS BLOOM