En kort pratstund med ordf. Benny Nyström

Under lördagsförmiddagen mötte vi upp med ordförande Benny Nyström för en kortare pratstund.

Benny Nyström, som sedan sex år tillbaka är ordförande för Rättviks Golfklubb, växte upp på en bondgård utanför Skellefteå tillsammans med sina åtta äldre syskon. Med två bröder som var handikappade blev Benny stärkt som person och anser sig ha fått en positiv inställning till livet. Han beskriver sig själv som ödmjuk och som en person som gärna vill se det goda i andra människor. Benny har emellertid inte alltid varit golffrälst, det var först när han 1978 flyttade till Rättvik för att jobba och ett år senare gifte in sig i en golffamilj som intresset blommade ut.

På frågan om varför ordförandeposten i Rättviks Golfklubb varit tilltalande svarar nu 70-årige Benny så här:
- Jag brinner ju för golfsporten och tycker om att engagera mig i saker jag är intresserad av. Så när jag fick frågan kändes det ganska naturligt att ta på sig det.
- Hur jag har skött det får andra avgöra, fortsätter Benny och skrattar.
Men han tycker nu, efter sex år, att han har gjort sitt som ordförande för klubben och hoppas att någon annan är villig att ta vid till nästa säsong.

Det har inte undgått många att golfen som sport i Sverige har varit inne i en svacka de senaste åren. Ständigt nedåtgående medlemsantal har slagit hårt mot klubbar runt om i landet. Men Benny säger sig kunna se en vändning i detta:
- Det känns som att det börjar stabilisera sig och att fler kommer till golfen. Men jag tror att man i mångt och mycket måste tänk om med en del saker. Man kanske ska ha mera aktiviteter som inte tar så lång tid, kanske fler 9-hålstävlingar till exempel. Det är ju ofta brist på tid som gör att många väljer bort golfen, tror jag.

I helgen händer något unikt på Rättviks Golfbana. För 32a året i följd spelas nämligen 100-hålstävlingen Bakslaget. En partävling över 100 hål, under två dagar, i olika spelformer. Det var Benny själv som för snart 40 år sedan, tillsammans med sin svåger, kläckte konceptet om 10 gånger 10 hål. Benny berättar att idén till Bakslaget är sprungen ur något som kallades för Maratongolf, en 72-hålstävling som de flesta klubbar anordnade på 70 och 80-talet. Man ville då söka få till en liknande tävling i Rättvik, men det var viktigt att det blev något eget och inte en kopia.
- Vi ville inte bara planka av andras idéer. Jag och min svåger Kurt var ute en vinterdag och spånade om att hitta på en tävling och eftersom vi gillar partävlingar så var det ganska naturligt att partävling blev inblandat på något vis.
Efter ytterligare diskussioner med olika människor växte till slut Bakslaget fram, världens enda golftävling över 100 hål!

Som grundare och tävlingsledare har Benny mycket att stå i under helgen, men det hindrar honom inte från att själv medverka.
- Jag spelar med en kille jag aldrig har träffat förut, bara det är ju kul. Vi började ganska hyfsat tycker jag och vi ser med tillförsikt fram emot resten av tävlingen, säger Benny.