Att börja spela golf

Det finns ett antal myter kring golfen. Golf är svårt, golf är dyrt, golf tar tid och så vidare. Är detta sant? Låt oss titta på hur det faktiskt ser ut.

Är golf svårt?
Javisst, men det är tjusningen och lockelsen. Hur många elitspelare i andra bollsporter har inte sagt att det inte kan vara svårt att träffa en boll som ligger still? När de provar på golf brukar uppfattningen ändras – och golfen får samtidigt en ny utövare.

Du blir förstås aldrig fullärd och det gör golfen så rolig. I alla lägen i golflivet kan du utvecklas och bli bättre. Snabbast går det i början. Redan långt innan du når officiell handicap (36) är golfen rolig. Alla som vill kan göra snabba framsteg och du får snabbt stort nöje av golfen.

Är golf dyrt?
Nej, inte dyrare än många andra sporter. Riksidrottsförbundets undersökning av ungdomsidrotter visar att av de tio största är golfen tredje billigast! De senaste åren har mycket hänt till fördel för golfaren. Många fler typer av medlemskap i klubb i olika prisklassser, marknaden för golfutrustning är gynnsam, begagnad utrustning finns i större utsträckning nu.

Du behöver inte ha 14 klubbor av senaste modell för att spela. Det går bra med några begagnade. Många gånger finns det till och med klubbor att låna hos tränaren på klubben. Du behöver inte ha golfskor, alla skor med grov sula eller gympaskor går bra. Speciella kläder är inget måste, bara om det regnar. Då är det bra om jackan håller tätt, precis som i vardagslivet.

Tar golf tid?
Ja, om du spelar 18 hål tar det ca fyra timmar. Du kan spela nio hål på mindre än två timmar. Du kan åka till övningsbanan och träna slag en halvtimme. Det fina med golfen är att den ger möjligheter till att fritt välja hur mycket tid du lägger på att spela eller träna just den dagen. Som i all annan verksamhet gäller: Ju mer du tränar och spelar, desto bättre blir du och desto snabbare ökar du skickligheten.

Går det att bli medlem i en golfklubb?
Många svenska golfklubbar tar emot nya medlemmar med öppna armar. Det är ju medlemmarna som är klubben. Både när det gäller ekonomi och social samvaro. Just umgänget med andra golfare är en av fördelarna med att spela golf. Du träffar folk med samma intresse och under trevliga former. Kom ihåg: Du behöver inte vara medlem i en golfklubb för att träna. Övningsområdet är oftast öppet för alla. Tränarna ger lektioner till alla som vill. Att svinga rätt från början är det enklaste sättet att snabbt komma in i golfen.

Så tveka inte, ta första steget på vägen till ett nytt intresse som kan följa dig livet ut!

För mer information om Grönt Kort